حقوق بازنشستگان | حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
حقوق بازنشستگان این گروه همسان سازی می شود | تاریخ همسان سازی حقوق بازنشستگان چه روزی است؟
احمد راستینه هفشجانی عضو کمسیون تلفیق بودجه از پیشبینی احکام افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۳ گفت. او اظهارکرد: یکی از دغدغههای نمایندگان که در زمان بررسی کلیات در صحن علنی مجلس به آن پرداخته شد، موضوع همسان سازی حقوق بازنشستگان است.

با توجه به روال هر سال حقوق بازنشستگان اوایل سال جدید کمی افزایش می یابد. حقوق بازنشستگان همانند سایر حقوق به صورت ماهانه پرداخت می شود. مجلس با افزایش حقوق بازنشستگان در سال 1402 موافقت کرده است و طبق خبر های اخیر به دست آمده درباره حقوق بازنشستگان و میزان افزایش آن مشخص شده است. اخبار منتشر شده از کمیسیون تلفیق حاکی از آن است که حقوق بازنشستگان بالاخره امسال افزایش و همسانسازی اجرایی خواهد شد.
به گزارش سلام نو، احمد راستینه هفشجانی عضو کمسیون تلفیق بودجه از پیشبینی احکام افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۳ گفت. او اظهارکرد: یکی از دغدغههای نمایندگان که در زمان بررسی کلیات در صحن علنی مجلس به آن پرداخته شد، موضوع همسان سازی حقوق بازنشستگان است.
در ایران، حقوق بازنشستگی و نحوه محاسبه آن تابع قوانین و مقرراتی است که توسط سازمان تأمین اجتماعی و سایر صندوقها و سازمانهای بازنشستگی مانند کشوری و لشکری تعیین میشود. این موارد شامل سن بازنشستگی، سابقه پرداخت حق بیمه، دستمزد مشمول کسر حق بیمه و فرمولهای خاص برای محاسبه مستمری بازنشستگی است.
به طور کلی، برای بازنشستگی در ایران میتوان به نکات زیر اشاره کرد:
سن بازنشستگی: سن قانونی بازنشستگی برای زنان ۵۰ سال و برای مردان ۶۰ سال است، اگرچه این شرایط بسته به نوع شغل و سابقه کار میتواند متفاوت باشد.
حق بیمه: حقوق بازنشستگی بر اساس میزان حق بیمه پرداختی که به طور معمول بخشی از درآمد مشمول کسر حق بیمه فرد است و سابقه پرداختی محاسبه میشود.
محاسبه مستمری: فرمول محاسبه مستمری معمولاً بر اساس میانگین دستمزد فرد در طول دوره معینی از کار و تعداد سالهای سابقه پرداخت حق بیمه است.
کمک هزینه ها: بازنشستگان ممکن است علاوه بر مستمری پایه، مشمول دریافت کمکهزینهها و مزایای جانبی دیگر نیز باشند.
تسهیلات خاص: برخی از افراد مانند کارگرانی که در شغلهای سخت و زیانآور کار میکنند، ممکن است زودتر از سن معمول بازنشست شوند.
بازنشستگی پیش از موعد: کارکنانی که قبل از رسیدن به سن بازنشستگی، دارای سابقه پرداخت حق بیمه اجباری لازم هستند، میتوانند تقاضای بازنشستگی پیش از موعد کنند، اگرچه ممکن است مستمری کاهش یابد.
بهرهمندی از پوششهای اضافی: برخی از کارفرمایان برای کارکنان خود بیمههای بازنشستگی خصوصی یا برنامههای تکمیلی بازنشستگی ارائه میدهند.
این اطلاعات میتوانند بنا به تغییراتی که در قوانین و مقررات ایجاد میشود، متفاوت باشند. بنابراین، توصیه میشود افراد برای اطلاعات دقیقتر و بهروز، به وبسایت رسمی سازمان تأمین اجتماعی ایران یا مشاوران حقوقی مراجعه کنند.
گزارش مذکور سپس به بررسی درآمدهای مالیاتی دولت های مختلف در یک دهه اخیر پرداخته و آورده است: در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ درآمدهای مالیاتی بدون احتساب درآمدهای گمرکی، ۱۱۲۲ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده که نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۲ معادل ۴۹.۸ درصد رشد داشته است.
مقدار پیشبینی شده برای درآمدهای مالیاتی در سال ۱۴۰۳ کمبرآوردی نداشته و در صورتی که دولت اهتمام بیشتری نسبت به کاهش فرار مالیاتی و افزایش بیشتر تعداد مؤدیان داشته باشد، میتواند افزایش نیز پیدا کند. بررسی رشد درآمدهای مالیاتی در سال های اخیر نیز بیانگر قابل تحقق بودن رشد ۵۰ درصدی درآمد های مالیاتی است.
بر اساس اعلام مرکز پژوهش های مجلس، درآمدهای مالیاتی در فاصله سالهای ۱۴۰۰ تا کنون، هر ساله رشدی بیش از ۵۰ درصد را چه در مقادیر مصوب (ارقام مندرج در قوانین بودجه) و چه در عملکرد (وصول واقعی مالیاتهای مصوب) تجربه کرده است.
لازم به ذکر است این رشد به دلیل افزایش نرخ مالیات در قوانین کشور نیست، کما این که در این سال ها شاهد کاهش نرخ مالیات بر واحد های تولیدی و معافیت واردات نهادههای دارویی از مالیات بر ارزش افزوده در قوانین بودجه سنواتی بودهایم. ضمن اینکه نرخ مالیات بر ارزش افزوده کالای اساسی نیز در این مدت به یک درصد کاهش پیدا کرده است.
بنابراین می توان گفت قسمت عمده افزایش درآمدهای مالیاتی ناظر به تورم و در وهله بعدی، ناظر به کاهش فرار مالیاتی و افزایش تعداد مؤدیان است که منجر به عادلانه تر شدن نظام مالیاتی نیز می شود.
رشد یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده در لایحه بودجه ۱۴۰۳، اقدام پسندیدهای بود
مرکز پژوهش های مجلس در ادامه این گزارش به بررسی بند مربوط به افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده پرداخته و نوشته است: طبق لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ نرخ مالیات بر ارزش افزوده با یک واحد درصد افزایش معادل ۱۰ درصد تعیین شده و منابع حاصل از این تغییر، صَرف متناسبسازی حقوق بازنشستگان لشکری و کشوری و والدین معظم شهدا میشود.
گزارش مربوطه سپس نظام مالیات بر ارزش افزوده را بررسی کرده آن را از جمله مالیاتهای مبتنی بر مصرف دانسته است که درحال حاضر بیش از ۱۶۰ کشور از آن به عنوان یک پایه مالیاتی اساسی با اهدافی نظیر افزایش درآمدهای مالیاتی دولت و گسترش شفافیت در ساختار اقتصادی بهره می برند.
نرخ مالیات بر ارزش افزوده؛ ۸ سال بدون تغییر/ درآمد ۶۵ همتی دولت تنها با یک درصد رشد مالیات بر ارزش افزوده
بر اساس اعلام مرکز پژوهش های مجلس، با توجه به ثابت بودن نرخ مالیات بر ارزش افزوده از سال ۱۳۹۴ تاکنون، از طریق افزایش این نرخ مالیاتی و کاهش همزمان نرخ مالیات بر اشخاص حقوقی، میتوان ضمن اصلاح نظام مالیاتی و کاهش فشار مالیات بر واحدهای تولیدی، کسری بودجه دولت را کاهش و درآمدهای مالیاتی را افزایش داد.
آنگونه که گزارش مرکز پژوهشهای مجلس پیشبینی کرده در سال ۱۴۰۳ هر واحد درصد افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده موجب افزایش حدود ۶۵ هزار میلیارد تومانی درآمدهای مالیاتی میشود.
نگران نباشید؛ نرخ جدید مالیات بر ارزش افزوده، تورمزا نیست/ ۷۱ درصد کالاها معاف از مالیات بر ارزش افزودهاند
بر اساس اعلام بازوی پژوهشی مجلس، دامنه معافیتهای کالا و خدمات در قانون مالیات بر ارزش افزوده کشور بسیار گسترده است که همین امر منجر به کاهش آثار ناشی از افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده بر وضعیت معیشت جامعه میشود.
مطابق تحقیق صورت گرفته و بر اساس وزنهای سبد کالا و خدمات مصرفی خانوار شهری بانک مرکزی، نزدیک به ۷۱ درصد از کالا و خدمات مصرفی مردم معاف از مالیات بر ارزش افزوده هستند. ضمن اینکه طبق سبد هزینه بانک مرکزی، این نسبت در خصوص خوراکیها و نوشیدنیها به ۸۴ درصد افزایش مییابد. به عبارت دیگر مالیات بر ارزش افزوده در ایران به کالاهای اساسی و مواد غذایی مایحتاج اصلی مردم اصابت نمیکند بنابراین افزایش یک واحد درصدی این مالیات، معیشت گروههای کمدرآمد را به خطر نمیاندازد.
فاصله بسیار پایینتر نرخ مالیات بر ارزش افزوده در ایران با سایر کشورها
این گزارش تاکید کرده است که نرخ مالیات ارزش افزوده در ایران از بسیاری از کشورهای همسایه نیز پایینتر بوده و همچنین اختلاف معناداری با متوسط کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (اکو) دارد.
همچنین نسبت این مالیات در ایران به تولید ناخالص داخلی برابر با ۱.۹۴ درصد (کمتر از ۲ درصد) است. در حالیکه میانگین این نسبت در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (اکو) ۶.۷ درصد بوده یا در ترکیه این نسبت برابر با ۴.۶ درصد است./ ایرنا