طالبان | اخبار طالبان

شکایت طالبان از آمریکا برای اقدامات جدیدش! | روابط تناتنگ آمریکا و طالبان افغانستان

سخنگوی حکومت سرپرست طالبان امروز (شنبه) با انتقاد از نقض حریم هوایی افغانستان از سوی آمریکا گفت که بارها نسبت به این مساله اعتراض کرده‌ است و واشنگتن باید آن را جدی بگیرد.

شکایت طالبان از آمریکا برای اقدامات جدیدش! | روابط تناتنگ آمریکا و طالبان افغانستان
کدخبر : 24392
پایگاه خبری تحلیلی پیشنهاد ویژه :

«ذبیح‌الله مجاهد » سخنگوی حکومت سرپرست طالبان افزود: این پهپادها بدون شک مربوط به آمریکا هستند و در حریم هوایی بعضی کشورهای نزدیک پرواز و از آن‌ها عبور می‌کنند و به افغانستان می‌آیند. همه کشورها باید مسوولیت‌ خود را در این زمینه بدانند و این تجاوز را متوقف کنند.

مجاهد بدون اشاره به نام کشور خاصی، تاکید کرد که کشورهای نزدیک به افغانستان نباید اجازه دهند پهپادهای آمریکا حریم هوایی افغانستان را نقض کنند.

« سرور نیازی » کارشناس مسائل نظامی نیز بیان کرد: متاسفانه افغانستان پدافند هوایی و رادار ندارد. بنابراین هر کشوری که بخواهد حریم هوایی افغانستان را نقض می‌کند.

پیش از این نیز برخی منابع گفته بودند که در روزهای گذشته پهپادهایی در حریم هوایی ولایت‌های قندهار و نیمروز گشت‌زنی می‌کنند./ اقتصاد نیوز

طالبان

روابط تهران و کابل در عصر طالبان در دوره رئیسی

«جمهوری اسلامی ایران، کشورها و ملت‌های همسایه را خویشاوند خود می‌داند»؛ این شاید مهم‌ترین بخش از اولین سخنرانی رئیس‌جمهور است که ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ در مراسم تحلیف با حضور مهمانان خارجی و داخلی در مجلس شورای اسلامی اعلام شد و بررسی عملکرد بیش از ۲ سال و ۷ ماهه دولت سیزدهم نشان می‌دهد به این گزاره پایبند بودند و در مسیر تقویت و گسترش ارتباط با کشورهای همسایه حرکت کردند و «مهم‌ترین و اصلی‌ترین اولویت سیاست خارجی، ارتقا روابط با کشورهای همسایه» بوده است و «خواهان عزت و اعتلای آنها» بوده‌اند.

مهر در سلسله گزارش‌هایی به بررسی روابط سیاسی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه طی یک‌سال گذشته پرداخته است. گزارش پنجم مربوط به افغانستان است.

روابط افغانستان و ایران بر مبنای مشترکات بسیاری که در تاریخ، فرهنگ و دین داشته‌است استوار بوده‌است. به سبب وجود پیوندها و پیوستگی‌های کتمان ناپذیر فرهنگی، سیاسی، جغرافیای و اقتصادی، میان سرزمین جدا شده افغانستان با سرزمین اصلی ایران، در تمامی سال‌های جدایی این اقلیم نیز روابط و مناسبات پیوسته‌ای میان دو کشور وجود داشته است.

یکی از همسایه‌هایی که در مورد آن حرف و حدیث بسیار است و نوع ارتباط با آن پیچیدگی‌های خاص خود را دارد، افغانستان و حاکمیت مستقر در آن است. بعد از سقوط حاکمیت گذشته افغانستان و قدرت گیری طالبان ماهیت ارتباط و نوع دیپلماسی با حکومت جدید محل بحث فراوان شد. به طوری که عده‌ای خواستار قطع تمامی کانال‌های دیپلماتیک با طالبان شدند و عده‌ای نیز درخواست داشتند که باید همانند حاکمیت قبلی این حکومت را به رسمیت شناخت و رابطه نزدیکی ایجاد کرد. اما به نظر می‌رسد دولت سیزدهم گزینه سومی را برگزیده که در آن ارتباط افغانستان طالبان به صورت کج دار و مریز پیگیری می‌شود. به نظر هم می‌رسد این سیاست عقلانی باشد چرا که ما از یکسو حکومت طالبان بر افغانستان را به صورت رسمی به رسمیت نشناخته ولی از قبل آن امتیاز گیری می‌کنیم و از سوی دیگر ارتباط سیاسی و مهم‌تر از آن اقتصادی خود با آنان را حفظ می‌کنیم.

طالبان

در حقیقت تهران نیز همانند برخی دیگر از دولت‌های خارجی مثل چین در پی آن است که ارتباط اقتصادی خود با حکومت طالبان را مستحکم کرده تا بتواند از فضایی که بعد تغییر و تحولات سیاسی در این کشور رخ داد حداکثر استفاده را کند.

سفر هیأتی از طالبان (امارت اسلامی) افغانستان به ایران در آبان ماه سال جاری را می‌توان در همین راستا ارزیابی نمود. هرچند که این سفر دوباره بحث و جدل‌هایی را درباره نوع ارتباط و تعامل دولت ایران با دولت طالبان افغانستان مطرح کرد. این هیأت ۳۰ نفره به ریاست ملابرادر معاون نخست وزیر دولت طالبان افغانستان راهی تهران شد و با مقامات ارشد ایرانی نیز دیدارهایی داشت. باید اشاره به این موضوع مهم داشت که در کنار مسائل سیاسی و امنیتی بخش مهمی از این سفر به مباحث اقتصادی مرتبط بود.

در جریان همین سفر، مراسم امضای اسناد تفاهم‌نامه همکاری‌های اقتصادی و تجاری میان ایران و افغانستان برگزار شد.

نشست امضای اسناد تفاهم نامه همکاری‌های اقتصادی و تجاری میان ایران و افغانستان با حضور «محمد علی نیکبخت» وزیر جهاد کشاورزی، «حسن کاظمی قمی»، نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان و «ملأ عبدالغنی برادر» معاون اقتصادی نخست وزیر طالبان در تهران برگزار شد. در این مراسم ۵ سند تفاهم‌نامه همکاری اقتصادی از جمله سند یادداشت تفاهم اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی، صورتجلسه نشست کمیته مشترک همکاری حمل و نقل بین‌المللی جاده‌ای، سند یادداشت تفاهم همکاری سازمان هواپیمایی کشوری ایران و طرف افغانستانی، سند همکاری میان ذوب آهن اصفهان و طرف افغانستانی و سند همکاری میان مناطق آزاد میان مقامات دو کشور امضا و مبادله شد.

طالبان

بر اساس آمارهای رسمی، بیشترین سرمایه گذاری خارجی در ایران از سوی سرمایه گذاران افغانستانی انجام شده است. همزمان، بخش مهمی از صادرات کالاهای ایران به مقصد افغانستان انجام می‌شود و ایران، یکی از تأمین کنندگان اصلی کالاهای مورد نیاز این کشور است. کافی است سری به بازارهای افغانستان بزنیم تا حجم گسترده کالاهای ایرانی را ببینیم. افغانستان فعلی، سرزمین بکر فرصت‌های اقتصادی است. بهره مندی از مزیت‌های اقتصادی افغانستان، نیازمند ارتباط و تعامل با دولت و حکمرانان این کشور است.

در ۷ ماهه نخست امسال صادرات ایران به افغانستان حدود ۲ میلیون و ۳۲۶ هزار تن به ارزش ۹۷۵ میلیون دلار بوده که به لحاظ وزنی رشد ۲۲ درصدی داشته و به لحاظ ارزش نیز رشد ۴ درصدی را تجربه کرده است. طی این مدت واردات ایران از افغانستان نیز حول و حوش ۱۶ میلیون دلار بوده است.

موضوع حق آبه ایران از هیرمند مسئله‌ای نیست که قدمت اش فقط مربوط به این دولت باشد. بلکه از سال‌های دور حدوداً ۱۵۰ سال ایران با حاکمان کشور افغانستان در مورد این حق آبه جدل‌های سیاسی داشته که هر دوره‌ای شدت و ضعف خود را داشته است. ضمن آنکه باید این نکته را لحاظ کرد که به دنبال بروز خشکسالی‌های طولانی در کشورمان علی الخصوص در بخش جنوب شرقی ایران مسئله حق آبه کشورمان از هیرمند ابعاد تازه ای به خود گرفته است.

اواخر مرداد ماه ۱۴۰۲ «حسن کاظمی قمی» در حساب رسمی خود در ایکس نوشت: " پایبندی طرف افغان و عمل به بخشی از مفاد معاهده سال ۱۳۵۱ هجری شمسی رودخانه هیرمند میان دولتین که منجر به بازدید تیم فنی جمهوری اسلامی ایران از ایستگاه آب سنجی دهراود که مبنای سنجش سال آبی نرمال است، نشانه مثبتی بر آغاز تعاملات سازنده در اعتماد سازی و حسن همجواری می‌باشد.

وی همچنین نوشت: طبق نظر کارشناسان اعزامی که جریان آب در ایستگاه آبسنجی دهراود را مشاهده و اندازه گیری نموده‌اند، (میزان جریان آب در حال عبور در مرداد ماه ۱۴۰۲) کمتر از میزان ماهانه یک سال آبی نرمال گزارش شده است. انتظار می‌رود با استمرار در ارسال منظم ماهانه، اطلاعات و شاخص‌های آبسنجی، بازدیدهای بهنگام از این ایستگاه و تعیین دقیق میزان کم آبی و تر سالی هر سال، مقدار حقآبه ایران از رودخانه هیرمند به درستی و با عدالت اندازه‌گیری و مطابق بند ب ماده ۳ معاهده به طرف ایرانی تحویل شود./ خبرگزاری مهر

آیا این خبر مفید بود؟
ارسال نظر:

  • پربازدید
  • پربحث ها
روی خط رسانه