تزریق ویتامین سی و ب کمپلکس به یک شرط !

به تازگی ادعاهایی در شبکه‌های اجتماعی مطرح شده مبنی بر اینکه سرم تقویتی با ویتامین سی و ب کمپلکس ارزش درمانی ندارد، آیا این ادعا صحت دارد؟

تزریق ویتامین سی و ب کمپلکس به یک شرط !
کدخبر : 26213
پایگاه خبری تحلیلی پیشنهاد ویژه :

امروزه شبکه‌های اجتماعی پر شده از اظهار نظرهای پزشکی که مشخص نیست این اظهارات مبنای علمی دارند یا خیر. اخیرا نیز یکی از کاربران در فضای توئیتر ادعا کرده که سرم تقویتی با ویتامین سی و ب کمپلکس ارزش درمانی ندارد.

 آرش نهاوندی: به منظور مشخص شدن صحت یا سقم این ادعا گفت و گویی با دکتر خدیجه رحمانی متخصص تغذیه انجام داده‌ایم که در پی می‌خوانید.

ارزش درمانی این سرم از نظر علمی بستگی به شرایط فرد دارد. نیاز به سرم یا عدم نیاز به سرم به تشخیص فرد نیست و پزشک باید آن را تشخیص بدهد. در صورت نیاز به سرم هم به الگوی غذایی وی توجه می‌شود و اینکه آیا در الگوی غذایی وی کمبود ویتامین سی و ب کمپلکس وجود دارد یا خیر. اگر کمبود وجود داشته باشد، قطعا این سرم موءثر خواهد بود. اما اگر کمبودی وجود نداشته باشد، تاثیری ندارد. بنابراین نیاز به سرم کاملا به شرایط فرد برمی‌گردد و اصلا تشخیص با خود فرد نیست که بگوید من احساس ضعف می‌کنم پس باید این سرم را بزنم تا تقویت بشوم. این مبنای علمی ندارد.

کمبود سرم

چه زمانی پزشک تشخیص می‌دهد که این سرم زده شود؟

زمانی که آب بدن کاهش پیدا کند و در واقع بدن دچار کمبود آب شده باشد، علائمی بروز پیدا می‌کند که پزشک آن را تشخیص می‌دهد و در نهایت در صورت لزوم تزریق سرم را تجویز می‌کند. پزشک بنابر شرایط تغذیه‌ای و کمبودهای ویتامین فرد دستور تزریق ویتامین سی و ب کمپلکس را داخل سرم می‌دهد. اگر فرد کمبود ویتامین داشته باشد قطعا این سرم موءثر است. اما اگر از نظر تغذیه‌ای یا ویتامینی کمبود نداشته باشد، این سرم تقویتی تاثیری ندارد.

آیا تاثیر تقویتی دارد؟

تاثیر تقویتی در صورتی است که کمبود ویتامین‌ها وجود داشته باشد. اگر این کمبود وجود نداشته باشد، تزریق سرم ویتامین سی و ب کمپلکس تاثیری ندارد.

تزریق این سرم برای بی حالی تجویز نمی‌شود؟

سرم

علائم بی حالی با علائم کمبود ویتامین‌ها متفاوت است. در زمان بی حالی فرد باید در ابتدا الگوی غذایی وی را بررسی کرد. اگر الگوی غذایی وی نشان دهد که این ویتامین‌ها را مصرف نمی‌کند، قطعا تزریق این سرم موءثر است و به وضعیت فرد کمک می‌کند. البته بی حالی صرفا علامت کمبود تغذیه نیست. به شرایط کلی سلامت باز می‌گردد و تشخیص آنکه بی حالی نشان از چه دارد با پزشک معالج است.

درباره ویتامین سی و ب کمپلکس هم توضیح می‌دهید که این ویتامین‌ها دقیقا چه هستند و چه خواصی دارند؟

ویتامین‌ها در مجموع موادی هستند که در انجام واکنش‌های بیوشیمیایی نقش بسیار موءثری دارند و در این رابطه ویتامین‌های گروه ب و به خصوص ویتامین‌های ب ۱، ب ۲ و ب ۳ در متابولیسم انرژی و متابولیسم پروتئین نقش مهمی دارند. بنابراین حتما در الگوی غذایی فرد باید استفاده شوند تا واکنش‌های شیمیایی به طور طبیعی انجام بگیرند و مشکلی در ارتباط با آن‌ها ایجاد نشود. ویتامین سی هم نقش‌های بسیار زیادی دارد که یکی از مهمترین کارهای آن عمل کردن به مثابه سیمان سلولی است وجود این ویتامین در بافت کلاژن باعث اتصال سلول‌ها به یکدیگر می‌شود تا نقش طبیعی خود را انجام دهند. ویتامین سی بسیار ضروری و به خصوص در سبزیجات تازه یافت می‌شود. از این میان گوجه فرنگی منبع غنی ویتامین سی است. ویتامین سی در میوه‌های تازه به ویژه مرکبات یافت می‌شود. بنابراین اگر فردی منابع غذایی حاوی این وتامین‌ها را مصرف کند دچار هیچ کمبودی نخواهد شد. اما فردی که این منابع را مصرف نمی‌کند یا میوه و سبزیجات تازه نمی‌خورد قطعا در معرض کمبود ویتامین قرار می‌گیرد و به منظور چبران این کمبود می‌تواند مکمل‌های ویتامین سی را به صورت قرص جوشان مصرف کند.

مکمل‌های آمریکایی را اطراف تهران تولید می‌کنند ؛ عوارض قرص جوشان ویتامین C | چه کسانی باید نوروبیون بزنند؟ 

تقریبا هیچ بیماری‌ای که به‌دلیل کمبود ویتامین وجود داشته باشد، نداریم که اجبار به مصرف مکمل‌ها و ویتامین‌ها داشته باشیم. تنها یک ویتامین ممکن است در افراد کمبود و نیازمند مصرف این محصولات مکمل شود.

مکمل

 مریم سرخوش: طی سده‌های گذشته به‌دلیل تغذیه خاص مردم، کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی شایع بوده و معروف‌ترین داستانش هم مربوط به فرناندو ماژلان، دریانورد پرتغالی است که در سفر دریایی بر اثر یک بیماری ناشی از کمبود ویتامین c درگذشت.

آن زمان کوری‌ بر اثر کمبود ویتامین A یا بیماری‌های نرمی استخوان به‌دلیل کمبود ویتامین D هم وجود داشت. اما در سده اخیر با پیشرفت بهداشت و سالم شدن تغذیه، همچنین افزایش دسترسی مردم به همه مواد غذایی، کمبود مواد معدنی در افراد به‌شدت گذشته نیست.

درواقع نیازهایی که در گذشته درباره ویتامین‌ها وجود داشته، اکنون دیده نمی‌شود و اگر شرکت‌های بزرگ داروسازی آن زمان چنین محصولاتی را به‌دلیل نقش مؤثر تولید می‌کردند، اکنون این ادامه تولید بیشتر شبیه عادت و مارکتینگ است و نیاز همه مردم نیست. این نکاتی است که دکتر سیدمحمد میرخانی، عضو هیأت‌مدیره نظام پزشکی در گفت‌وگو  مطرح و تأکید می‌کند: مکمل همانطور که از اسمش پیداست، کامل‌کننده است، یعنی اصل به‌حساب نمی‌آید و فرع است، اما این محصولات مارکتینگ قوی دارند و مارکت هم یعنی شبه علم.

فقط امکان کمبود یک ویتامین وجود دارد

ویتامین e

میرخانی با بیان اینکه ویتامین‌ها به راحتی در مواد غذایی وجود دارند، عنوان می‌کند: تقریبا هیچ بیماری‌ای که به‌دلیل کمبود ویتامین وجود داشته باشد، نداریم و تنها ویتامینی که ممکن است در افراد کمبود باشد، ویتامین D است که به دلایلی ازجمله افزایش آپارتمان‌نشینی و نوع پوشش زنان ایرانی که کمتر آفتاب دریافت می‌کنند رخ می‌دهد. به همین دلیل مکمل‌ها بیشتر نقش بازاریابی و تامین مالی شرکت‌های داروسازی بزرگ را پیدا کرده‌اند.

مکمل‌های آمریکایی را اطراف تهران تولید می‌کنند

میرخانی به تمرکز فعالان حوزه دارو بر فروش مکمل‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید: در ایران داروها به شکل یارانه‌ای و دستوری قیمت می‌گیرند اما مکمل‌ها تعرفه آزاد دارند. به همین دلیل شرکت‌های داروساز و داروخانه‌ها برای اینکه مجبور به تولید و عرضه داروها با قیمت‌های دستوری هستند، بیشتر روی مکمل‌ها مانور می‌کنند.

او با بیان این که در این شرایط مارکتینگ و بازاریابی شکل می‌گیرد، ادامه می‌دهد: این بازاریابی‌ به‌دلیل سود قابل توجه‌شان حتی از سوی بلاگرها، سلبریتی‌ها، مربیان باشگاه‌های بدنسازی هم انجام می‌شود و به بهانه اینکه مکمل‌ها خارجی یا تولید شده با مواداولیه خارجی هستند، با قیمت‌های بالاتر هم فروخته می‌شوند، در حالی است که بسیاری از مکمل‌هایی که تحت عنوان محصولات آمریکایی به مردم می‌فروشند، در همین شهرک‌های اطراف تهران در حال تولید هستند.

مکمل‌های آمریکایی را اطراف تهران تولید می‌کنند ؛ عوارض قرص جوشان ویتامین C | چه کسانی باید نوروبیون بزنند؟ 

این روزها همه منیزیم توصیه می‌کنند

عضو هیأت مدیره نظام پزشکی با اشاره به اینکه مکمل‌های معروفی بین مردم مصرف بالایی دارد اما اخیرا یک مکمل دیگر هم به جمع آنها اضافه شده، عنوان می‌کند: این روزها همه به هم مصرف منیزیم را توصیه می‌کنند درحالی‌که کمبود منیزیم واقعی در بدن بسیار نادر است.

به گفته این پزشک، اگر کمبود کلسیم در فرد رخ دهد، همزمان با آن منیزیم هم کم شود، خشکی عضلات رخ می‌دهد که شایع نیست. اما اتفاق بدی که به شکل اشتباه در جامعه ما مصطلح شده، این است که هر خشکی عضلات و گرفتگی عضله را به کمبود منیزیم ربط می‌دهند. اگر کسی پس از مصرف منیزیم به بهانه مشکلات عضلانی ادعای بهتر شدن شرایط را دارد، تلقین است و مبنای علمی ندارد.

ویتامین سی

عوارض این جوشان‌های محبوب

به‌گفته میرخانی مارکتینگ بازاریابی مکمل‌ها درباره ویتامین c هم به‌شدت قوی است و در این باره هم می‌گوید: شرایط به‌گونه‌ای شده که افراد با هر نوع ضعف و بی‌حالی اقدام به خوردن یا تزریق این ویتامین می‌کنند. از دوران کرونا هم این مسئله به‌شدت تقویت شده، درحالی‌که هیچ نقشی در بیماری‌های ویروسی و افزایش شادابی در افراد ندارد.

البته به گفته او، ویتامین c جزو مکمل‌های محلول در آب است که از طریق ادرار دفع می‌شود و در بدن نمی‌ماند، به همین دلیل خطر طولانی‌مدت ندارند.

اما به تاکید این عضو هیئت مدیره نظام پزشکی، ویتامین c هم قرص‌های جوشانش محبوب بسیاری از ایرانی‌هاست، حالت اسیدی دارد و می‌تواند خون را اسیدی کند. این مسئله می‌تواند جذب برخی داروها را مختل کند و فرد را به دردسر بیندازد. به‌عنوان مثال اگر فردی دچار مشکل گوارشی باشد و داروهای پنتاپرازول و آمپرازول مصرف کند، چنانچه ویتامین c هم بخورد درمان سخت‌تری خواهد داشت./همشهری

آیا این خبر مفید بود؟
ارسال نظر:

  • پربازدید
  • پربحث ها
روی خط رسانه