این علائم را حس کردید بدونید در پروتئین زیاده روی کردید!!!
مصرف بیش از حد پروتئین عوارض خطرناکی می تواند برای سلامت شما داشته باشد که بهتر است در مصرف آن مراعات کنید.

با اینکه پروتئین به رشد عضلانی کمک میکند، گرسنگی را کاهش میدهد و نقش مثبتی در کاهش وزن دارد اما زیادهروی در مصرف این درشتمغذی میتواند پیامدهای منفی و ناگواری برای سلامت ما داشته باشد. قاعده کلی این است که مردان سالم بهازای هر 450 گرم از وزنشان باید 0.45 گرم پروتئین دریافت کنند، درحالی که این میزان برای زنان سالم حدودا 0.35 گرم است. البته افراد کمتحرک باید درباره پروتئین مورد نیاز بدنشان با متخصصان تغذیه مشورت کنند.
در ادامه این مطلب با مهمترین پیامدهای منفی زیادهروی در مصرف پروتئین آشنا میشویم که به ترتیب عبارتند از:
1- احساس تشنگی شدید
زیادهروی در مصرف پروتئین نهتنها میتواند به کلیهها آسیب برساند بلکه میتواند بدن را خشک کند و احساس تشنگی شدیدی بهوجود بیاورد. دلیلش هم به افزایش میزان نیتروژن در بدن برمیگردد که سمی محسوب میشود. بدن در چنین حالتی از دفع مایعات و آب موجود در خودش برای دفع نیتروژن کمک میگیرد درحالی که همین روند میتواند احساس تشنگی شدیدی ایجاد کند.
2- بوی بسیار بد دهان
امروزه بسیاری از افرادی که مصرف کربوهیدراتها را شدیدا کاهش میدهند، از انبوه منابع پروتئینی بهعنوان جایگزین استفاده میکنند اما نمیدانند که چنین کاری بوی بسیار بدی در دهان بهوجود میآورد. درواقع، وقتی که کربوهیدرات کافی دریافت نمیکنید، بدن هم چربیها و پروتئینها را در فرایند خاصی بهنام کتوز تبدیل به سوخت میکند. اما کتوز بوی بسیار بدی بهوجود میآورد که حتی با استفاده از نخدندان یا مسواک هم برطرف نمیشود. استفاده متعادل از کربوهیدراتهای مناسب در کنار منابع پروتئین و همچنین استفاده کافی از مایعات در طول روز به رفع این بوی بد کمک میکند.
3- وارد کردن فشار به کلیهها
وقتی که استیک، سینه مرغ یا دیگر منابع پروتئینی عضلهساز را مصرف میکنید، همزمان نیتروژن هم دریافت خواهید کرد که بهطور طبیعی در اسیدهای آمینه سازنده پروتئینها یافت میشود. اگر میزان دریافت پروتئین در محدوده عادی باشد، این نیتروژن بدون آسیبرسانی به بدن و بدون مشکل دفع میشود اما زیادهروی در مصرف پروتئین نهایتا کلیهها را برای دفع کردن نیتروژن مازاد تحت فشار قرار میدهد. این روند در کوتاهمدت مشکل خاصی بهوجود نمیآورد اما در طولانیمدت خطر آسیبدیدگی کلیهها را بیشتر میکند.
4- ایجاد احساس تهوع
وقتی که در مصرف پروتئینها زیادهروی میکنید، آنزیمهای گوارشی نمیتوانند با حجم بالای پروتئینهای دریافت شده سازگار شوند. این روند به سوءهاضمه و شکلگیری احساس تهوع منتهی خواهد شد. کاهش حجم پروتئینهای دریافتی باید این مشکل گوارشی را برطرف کند. استفاده متعادل از پروتئینهای باکیفیت در کنار کربوهیدراتهای پیچیده برای مقابله با این مشکل توصیه میشود.
5- افزایش چربی شکمی
زیادهروی در مصرف پروتئین نهتنها باعث افزایش وزن میشود بلکه این اضافهوزن عمدتا در قالب چربی شکمی نمایان خواهد شد. بهگفته متخصصان تغذیه، حداکثر پروتئینی که بدن در هر وعده غذایی میتواند در هضم و جذبش موفق عمل کند، 30 گرم است. پروتئین دریافت شده اضافی عمدتا در قالب چربی ذخیره میشود درحالی که اسیدهای آمینه اضافی هم بهراحتی دفع خواهند شد.
6- کاهش طول عمر
براساس مطالعه منتشر شده در Cell Metabolism، خطر مرگ بر اثر سرطان در میان افرادی که بیشازحد از منابع پروتئینی حیوانی استفاده میکنند، حدودا 4 برابر بیشتر از کسانی است که رژیم کمپروتئین دارند. طبق گزارش منتشر شده در WebMD، گروه دیگری از محققان هم دریافتهاند که اساسا خطر مرگ در میان افرادی که بیشازحد از پروتئین استفاده میکنند، 66 درصد بیشتر از کسانی است که کمتر از پروتئین استفاده میکنند.
با این وجود سبزیجات و میوه های پروتئین دار در این لیست قرار ندارد. چرا کمتر از میوه های پروتئین دار بهعنوان منابع پروتئین استفاده مینماییم؟!
دلیل این موضوع آن است که برای اینکه بتوانیم غذایی را بهعنوان منبع پروتئین معرفی کنیم، باید دارای حداقل ۶ گرم پروتئین در هر وعده از آن باشد؛ اما پروتئین موجود در سبزیجات و میوه های پروتئین دار نسبت به مواردی که ذکر شد، بسیار کم است و نمیتواند در روز نیاز بدن به پروتئین را تامین نماید، مگر آنکه به میزان بسیار زیادی از میوه های پروتئین دار مصرف کنید که این موضوع نیز میتواند برای سلامتی خطرناک باشد؛ زیرا میوهها و سبزیجات اغلب دارای میزان زیادی کربوهیدرات یعنی انواع قند همچون گلوکز، فروکتوز و فیبر هستند و به همین دلیل در صورتیکه به میزان زیادی مصرف شوند تا بخواهیم پروتئین مورد نیاز بدن را تنها از سبزیجات و میوه های پروتئین دار تامین کنیم، سبب افزایش قند خون و مشکلات دیگر ناشی از آن میشوند.
همچنین جذب پروتئین جانوری در دستگاه گوارش انسان راحتتر صورت میگیرد؛ اما در مواقعی که مصرف گوشت، تخم مرغ ویا سایر انواع منابع پروتئین برای افراد مضر است، میتوانند از غذاها و میوه های پروتئین دار در کنار یکدیگر استفاده کنند تا پروتئین مورد نیاز بدن آنها تامین شود.
آلو سیاه: این میوه یکی از منابع پروتئین محسوب میشود که در یک چهارم فنجان از آن حدود ۹۵/۰ گرم پروتئین وجود دارد. همچنین آلو سیاه را بهعنوان منبع غنی از فیبر میشناسند و در شرایطی که افراد به یبوست دچار باشند، میتوانند از آلو سیاه برای تنظیم عملکرد دستگاه گوارش خود استفاده نمایند و به همین دلیل مصرف بیش از حد آلو سیاه افراد را با مشکلات گوارشی روبرو میکند و نمیتوان برای تامین پروتئین روزانه از این منبع پروتئین به میزان زیادی استفاده کرد.
زردآلو: میزان پروتئین موجود در زردآلو در یک چهارم فنجان از آن، در حدود ۱/۱ گرم است که بیشتر از میزان موجود در آلو سیاه است. همچنین زردآلو دارای ویتامینهایی همچون ویتامین A و ویتامین C است و وجود پتاسیم و انواع کاروتنوئیدها در زردآلو آن را به یکی از میوه های پروتئین دار پرخاصیت تبدیل نموده است.
کشمش طلایی: در هر نصف فنجان از کشمش طلایی ۳۵/۱ گرم پروتئین وجود دارد که آن را به یکی از مهمترین میوه های پروتئین دار در رژیم غذایی گیاهخواران تبدیل نموده است. کشمش طلایی همچنین دارای میزان زیادی آهن و پتاسیم است و به همین دلیل بسیاری از مشاوران تغذیه پیشنهاد میکنند به جای استفاده از انواع قندها و تنقلات بیارزش از کشمش طلایی استفاده کنید./صد آنلاین